בית חולים גריאטרי, כשמו כן הוא, מוסד רפואי המיועד לבני 65 ומעלה הסובלים מתופעות הזקנה. גריאטריה היא למעשה מילה לטינית לביטוי "רפואת הגיל השלישי", המתרכזת בבעיות הזקנה ובמתן פתרונות: בעיות זיכרון, דמנציה לסוגיה, דיכאון, טיפול תרופתי נכון, חוסר שליטה על הסוגרים, אבחון גריאטרי ועוד.
כדי לסבר את האוזן, הנה כמה נתונים אודות הבעיות והתופעות איתן מתמודדים בני גיל הזהב:
בית אבות סיעודי / גריאטרי מטפל במגוון בעיות אלו, באמצעות צוות מקצועי הכולל רופאים גריאטרים ופסיכוגריאטרים, צוותי אחים ואחיות, מטפלים סיעודיים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים וכן הלאה.
מרכז גריאטרי מוגדר בהתאם לחוקי מדינת ישראל, והוא חייב לכלול אחת או יותר מהמחלקות הבאות:
בהתאם למצבו של המטופל, הוא יאושפז באחת מהמחלקות הרלוונטיות בבית החולים הגריאטרי המתאים לו:
שימו לב - בכל מוסד גריאטרי יהיו מחלקות שונות ולא בהכרח בהתאם לטבלה מעלה; אבל לפחות אחת מהן חייבת להיות בהתאם להגדרת החוק כפי שצוין קודם לכן.
לכל אחד מהמוסדות הרפואיים המיועדים לטיפול בקשישים, יש סוג שונה של רישוי מהמשרד הממשלתי המתאים. בחירת המוסד הטיפולי המתאים נעשית לפי מצבו של המטופל, וכן בהתאם לסוג הרישיון הקיים במוסד האמור:
האם המוסד שבחרתם הוא בעל הרישיון הממשלתי המתאים?
בדקו באתר משרד הבריאות (עבור שיקום, סיעוד ותשושי נפש) >
בדקו באתר משרד הרווחה (לתשושים בלבד) >
בעוד שמוסד גריאטרי מוקדש רובו ככולו לטיפול בקשישים עם בעיות זהות פחות או יותר (סיעודיים, תשושי נפש, מונשמים וכו') - בית אבות הוא מוסד המאכלס גם קשישים ברמות תפקודיות אחרות.
הבדל נוסף נובע מכך שבתי אבות בדרך כלל כוללים מחלקה גריאטרית או סיעודית ברמה כזו או אחרת, בעוד שבית חולים גריאטרי הוא למעשה הרחבה של מחלקה מסוג זה לכדי מוסד שלם.
מעבר לכך שני המוסדות יחסית דומים, במובן של מתן קשת שירותים מקיפה לקשישים - החל מהצרכים הבסיסיים ביותר (מגורים, מזון) והמשך בכל מה שנחוץ לתפקודם התקין מדי יום: סיוע של מטפלות צמודות בעת הצורך, מגוון פעילויות פיזיות וקוגניטיביות בהתאם למצבו של כל מטופל ועוד.
ברשת בתי האבות עמל ומעבר, ניתן למצוא גם בתי חולים / בתי אבות גריאטריים - ובהם עמל טבריה, בית אלה "בשבילנו" בקיבוץ דפנה, עמל בשרון וכן עמל מעלה אדומים.
תוחלת החיים הממוצעת נמצאת בעלייה משמעותית בעשורים האחרונים. עובדה זו יוצרת מצב שבו חלקם של המבוגרים באוכלוסייה גדל והולך, ויחד איתם צומחות גם הבעיות הייחודיות לשכבת גיל זו.
כאשר מדובר בקשישים הסובלים מבעיות ומחלות הגורמות לירידה בתפקוד המוטורי ו/או הקוגניטיבי, נלוות לכך גם בעיות פסיכולוגיות כגון דיכאון, חרדה ועוד. על כך תוסיפו את העובדה שחלק מבני הגיל השלישי חווים גם אובדנים ושכול, והרי לכם עוד סיבה להידרדרות פוטנציאלית במצב הרגשי והנפשי בקרב בני 65 ומעלה.
לצד התחום הגריאטרי - העוסק בעיקר בתופעות הרפואיות והביולוגיות של הזקנה - התפתח תחום נוסף בשם פסיכו-גריאטריה. תחום זה עוסק בהיבטים הנפשיים, הרגשיים והפסיכולוגיים של הזקנה ובעיותיה. כיום ניתן למצוא פסיכוגריאטרים ברוב המוסדות הטיפוליים המיועדים לקשישים, ותפקידם לבצע אבחון נכון של מצב המטופל, תמיכה בו ובבני משפחתו, הכנת תוכנית טיפול מתאימה, סיוע במיצוי זכויות מול הרשויות והמוסדות השונים וכן הלאה.
מה עדיף: בית אבות סיעודי או מטפל צמוד בבית?
לקבלת ייעוץ והכוונה מקצועית צרו קשר עם המומחים שלנו >
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...