מניעת אובדנות בישראל.
בישראל מתאבדים מדי שנה כ-400 בני אדם. למעלה מ-6,000 אנשים מגיעים מדי שנה לחדרי המיון לאחר ביצוע ניסיון אובדני. בנוסף לנתונים המדווחים, ההנחה היא כי קיים תת-דיווח של כ-30% ביחס לנתונים אלו, כך הנתונים בפועל גבוהים בהרבה.כל מקרה התאבדות או ניסיון אובדני משפיע על סביבתו הקרובה של אותו אדם, ועל חייהם ורווחתם של עשרות אלפי אנשים לאורך שנים. ידוע לנו כי ישנן אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה יותר, ביניהן: גברים, בני נוער, קשישים, עולים ומהגרים, להט״בים ובני משפחה שיקיריהן התאבדו.לאורך השנים נבנו תכניות רבות למניעת אובדנות בארץ ובעולם ותוצאותיהן הצביעו באופן ברור: ניתן למנוע אובדנות!
החלטת ממשלה – מניעת התאבדות היא יעד לאומי, בדצמבר 2013 ממשלת ישראל הכריזה על מניעת התאבדות כיעד לאומי. בהתאם לכך נבנתה ויושמה התכנית הלאומית למניעת אובדנות. התוכנית פועלת כתכנית בין-משרדית בהובלת משרד הבריאות, ובשותפות של משרדי ממשלה נוספים: משרד החינוך, משרד הרווחה, המשרד לעלייה וקליטה, המשרד לשוויון חברתי, המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, המשרד לביטחון פנים, משרד הפנים, ארגונים, עמותות, אנשי מקצוע ועוד. יישום ברמה המקומית.
במסגרת התכנית מוקמות ועדות היגוי וצוותי עבודה ברשויות המקומיות ובארגונים שונים (למשל בית חולים, קופת חולים ועוד). צוותים אלו מובילים את הטמעת התכנית באותה רשות או מוסד. הוועדה פועלת ליצירת ממשק בין אנשי המקצוע הרלוונטיים לטובת שיפור וביסוס של הרצף הטיפולי וטיפול מותאם עבור מי שנמצאים בסיכון אובדני, מתוך סל השירותים והכלים המוצעים בתכנית.
אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת הדגישו ביתר שאת את מצוקתם של לוחמים השבים משדה הקרב – אך לא באמת חוזרים הביתה. המציאות הקשה שבחוץ הופכת את ההחלמה הנפשית למאתגרת יותר ומחזקת את הצורך במענים זמינים נוספים. יהודה איש-שלום, ראש אגף פוסט-טראומה בארגון נכי צה"ל, מספר על הכנסת תחום בריאות הנפש לארגון ועל המענים החדשים שנוצרו מתוך ימים של משבר. מתוך חיבור למקום אישי, משתף איש-שלום על הפציעה הנפשית השקופה ועל האתגרים שניצבים בדרך חזרה אל החיים.
פרטים נוספים באתר: https://www.gov.il/he/departments/national-suicide-prevention-program/govil-landing-page