דמנציה וסקולרית היא הפרעה בהיגיון וביכולות תכנון, שיפוט, זיכרון ותהליכי חשיבה אחרים. בעיות אלו הן תוצאה של נזק מוחי הנגרם מפגיעה בזרימת הדם למוח.
אפשר לפתח דמנציה וסקולרית לאחר שבץ מוחי, אבל שבץ לא תמיד גורם לכך. התשובה לשאלה האם שבץ מוחי משפיע על החשיבה וההיגיון, תלויה בחומרת השבץ ובמיקומו.
דמנציה וסקולרית יכולה לנבוע גם ממצבים אחרים הפוגעים בכלי הדם, מפחיתים את זרימת הדם ומונעים מהמוח חמצן וחומרי תזונה חיוניים.
גורמי סיכון למחלות לב ושבץ - כולל סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ועישון - מעלים גם הם את הסיכון לדמנציית כלי דם. שליטה בגורמים אלה עשויה לסייע בצמצום הסיכויים לפתח דמנציה וסקולרית.
הסימפטומים משתנים בהתאם לחלק במוח בו נפגעה זרימת הדם. לעתים קרובות התסמינים חופפים לסוגים אחרים של דמנציה, ובמיוחד אלצהיימר; אך בניגוד למחלת האלצהיימר, התסמינים המשמעותיים ביותר של דמנציה וסקולרית נוטים לכלול פגיעה במהירות חשיבה ופתרון בעיות - ולא אובדן זיכרון.
סימנים ותסמינים:
תסמיני דמנציה וסקולרית עשויים להיות ברורים ביותר כאשר הם מתרחשים בפתאומיות בעקבות שבץ מוחי. כאשר שינויים בחשיבה ובהיגיון נראים קשורים בבירור לשבץ מוחי, מצב זה נקרא לפעמים דמנציה לאחר שבץ.
לפעמים דפוס אופייני של דמנציה וסקולרית מגיע אחרי סדרת אירועים מוחיים או מיני שבץ. הידרדרות בתהליכי החשיבה מתרחשים בצעדים ניכרים, בהשוואה לרמת התפקוד הקודמת - זאת בניגוד לירידה ההדרגתית והיציבה המתרחשת בדרך כלל באלצהיימר.
עם זאת, גם דמנציה וסקולרית יכולה להתפתח בהדרגה, בדיוק כמו אלצהיימר. יתרה מכך, מחלות כלי דם ומחלת אלצהיימר מתרחשות לעתים קרובות יחד.
מחקרים מראים שאנשים רבים עם דמנציה ומחלות כלי דם במוח, סובלים גם מאלצהיימר.
שבץ מוחי - חסימת עורק במוח גורמת בדרך כלל למגוון תסמינים שעשויים לכלול דמנציה וסקולרית. עם זאת, חלק מהשבץ אינו גורם לתסמינים בולטים. "השבץ השקט" הזה עדיין מגביר את הסיכון לדמנציה. הסיכון לדמנציה וסקולרית עולה עם מספר האירועים המוחיים המתרחשים לאורך זמן.
דימום במוח - נגרם לעתים קרובות על ידי לחץ דם גבוה, שמחליש כלי דם ויוצר דימום בתוך המוח, או הצטברות חלבון בכלי דם קטנים כתוצאה מהזדקנות המחלישה אותם לאורך זמן (אנגיופתיה של עמילואיד במוח).
כלי דם מוחי הצטמצמו או נפגעו באופן כרוני - מצבים המצמצמים את זרימת הדם במוח או גורמים נזק ארוך טווח לכלי הדם במוח, יכולים גם הם להוביל לדמנציה וסקולרית. מצבים אלה כוללים בלאי הקשור להזדקנות, לחץ דם גבוה, הזדקנות לא תקינה של כלי הדם (טרשת עורקים) וסוכרת.
באופן כללי, גורמי הסיכון לדמנציה וסקולרית זהים לאלו של מחלות לב ושבץ מוחי:
בריאות כלי הדם במוח קשורה קשר הדוק לבריאות הלב הכללית. שמירה על בריאות הלב עשויה להפחית את הסיכון לדמנציה וסקולרית:
אומנם כמעט תמיד ניתן לקבוע כי יש דמנציה, אבל אין בדיקה ספציפית שמאשרת את קיומה של דמנציה וסקולרית. הרופא יקבע אם דמנציה וסקולרית היא הגורם הסביר ביותר לתסמינים, בהתבסס על המידע שאתם מספקים, היסטוריה רפואית לשבץ או הפרעות בלב ובכלי הדם, וכן תוצאות של בדיקות נוספות.
בדיקות מעבדה
יש לבדוק לחץ דם, כולסטרול וסוכר בדם בין היתר. כמו כן בדיקות נוספות יסייעו לשלול סיבות אחרות לאובדן זיכרון ובלבול כגון הפרעות בבלוטת התריס ומחסור בוויטמינים.
בדיקה נוירולוגית
הדמיית מוח
תמונות הדמיה של המוח (CT, MRI) יכולות להצביע על חריגות גלויות הנגרמות משבץ מוחי, מחלות כלי דם, גידולים או טראומה - כל אלו עלולים לגרום לשינויים בחשיבה ובהיגיון. הדמיות יכולות לעזור באבחון הסיבות הסבירות יותר לתסמינים ולשלילת סיבות אחרות.
בדיקות נוירופסיכולוגיות
סוג זה של בחינה מעריך יכולת דיבור, כתיבה והבנה של שפה; עבודה עם מספרים; למידה וזכירה של מידע; פיתוח תוכניות פעולה; פתרון בעיות ותגובות למצבים היפותטיים.
בדיקות נוירופסיכולוגיות חושפות לעתים תוצאות אופייניות לאנשים עם סוגים שונים של דמנציה. אנשים עם דמנציה וסקולרית עשויים להתקשות בצורה יוצאת דופן לנתח בעיה ולפתח פתרון יעיל.
סביר להניח שהם פחות יתקשו ללמוד מידע חדש ולזכור אותו, לעומת אנשים עם אלצהיימר (אלא אם בעיות כלי הדם שלהם משפיעות על אזורי מוח ספציפיים החשובים לזיכרון). עם זאת, לעתים קרובות יש חפיפה רבה בתוצאות הבחינה עבור אנשים עם דמנציה וסקולרית ואנשים עם אלצהיימר.
בדרך כלל יש חפיפה רבה בין דמנציה של כלי דם ואלצהיימר. לרוב האנשים שאובחנו עם אלצהיימר יש מרכיב וסקולרי, ובאופן דומה לרוב האנשים עם דמנציה וסקולרית יש מידה מסוימת של שינויי אלצהיימר במוחם.
הטיפול מתמקד בעיקר בניהול המצבים הבריאותיים וגורמי הסיכון התורמים לדמנציה וסקולרית.
שליטה במצבים המשפיעים על בריאות הלב וכלי הדם, יכולה לפעמים להאט את קצב ההחמרה של דמנציה וסקולרית, ואף למנוע הידרדרות נוספת:
לפיכך, למרות שלא הוכח כי אלה משנים את מהלך המחלה, מומלץ באופן כללי לעסוק בפעילות גופנית קבועה, לאכול בריא ולצמצם צריכת אלכוהול, לשמור על משקל תקין, לעסוק בפעילויות חברתיות וכן לאתגר את המוח עם משחקים, חידות ופעילויות חדשות, כמו שיעור אמנות, למידת שפה חדשה, קריאת ספרים או האזנה למוזיקה חדשה.
טיפול באדם עם דמנציה הוא תובעני מכל בחינה. גם המטפל עצמו זקוק לתמיכה ולסיוע ככל שניתן, בין אם מדובר במטפל סיעודי בתשלום ובין אם בבן משפחה מטפל. היו מודעים לאפשרויות הסיוע שלכם.
זקוקים לייעוץ ולבחירת הפתרון המתאים ליקירכם? פנו אלינו באתר או בטלפון 3856*
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מקצועי, ואין להסתמך רק עליו לקבלת החלטות.
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...