שליש מהפציעות הקשורות לשימוש בשירותים בארה"ב גרמו לשברים, ו-38% מבני 85 ומעלה נזקקו לאשפוז בשל פציעה בחדר השירותים.
בטיחות בחדר האמבטיה היא מרכיב חיוני בבטיחות קשישים ובמניעת פציעות. מכיוון שהאסלה היא אחד האזורים המשומשים ביותר בחדר האמבטיה, בטיחות בשימוש בשירותים היא עניין קריטי - בעיקר כאשר מדובר באנשים עם בעיות ניידות.
25% מהמבוגרים חווים קשיי ניידות, מה שהופך אותם לאחד מסוגי המוגבלות הנפוצים ביותר. הסוגים הנפוצים ביותר של קשיי ניידות שעומדים בפני קשישים כוללים:
בעיות אלו הופכות את השימוש בשירותים לאתגר עבור קשישים. כדי להשתמש בשירותים נדרשים איזון וכוח לישיבה ועמידה, יציבות מפרקים לשימוש בברכיים וכן ראייה ברורה כדי לראות היכן האסלה והאם חפצים נמצאים בדרך. כאשר כל אחד מאלה נפגע בצורה כלשהי, השימוש בשירותים הופך למפגע.
מודעות עצמית והבנת המגבלות והצרכים של האדם, חיוניות להפחתת הסיכון לתאונות הקשורות לשירותים. ניתן לעשות זאת בכמה דרכים:
שוחחו עם מטפל או גורם מקצועי בתחום הבריאות אודות החששות שלכן. הם יכולים להציע חוות דעת אובייקטיבית ולהציע את ההמלצות המתאימות.
שימו לב לאתגרים שלכם בעת השימוש בשירותים. האם אתם מסוגלים לשבת ולעמוד בקלות? האם אתם מרגישים חוסר איזון או כאב? מענה על שאלות אלו יכול לספק תובנות נוספות.
שלב ראשון זה יכול גם למנוע ביצוע של שינויים מיותרים בחדר האמבטיה. לדוגמה: אם אתם מתקשים לשבת ולעמוד אבל שיווי המשקל שלכם בסדר, ייתכן שתצטרכו מושב אסלה מוגבה, לא מוטות אחיזה או ידיות.
לכל אחד רמת ניידות שונה, לכן חשוב מאוד להבין את המגבלות הספציפיות ואת הצרכים שלכם, כדי לבצע את השינויים המתאימים.
שירותים סטנדרטיים יכולים להיות מאתגרים יותר עבור מבוגרים. הגובה הנמוך שלהם מפעיל יותר עומס על המפרקים, ודורש כוח רב יותר כדי לשבת ולעמוד. שירותים רגילים הם בגודל של 36 סנטימטרים, בעוד שגובה השירותים המומלץ לקשישים הוא בין 42 ל-47 ס"מ.
כאשר שוקלים להעלות את גובה מושב האסלה, קיימות שתי אפשרויות:
התקנת מושב אסלה מוגבה - הגבהות אסלה יושבות ישירות מעל האסלה הקיימת. הן הרבה יותר סבירות ופחות קבועות מאשר החלפת האסלה הקיימת. הן גם מגיעות בסגנונות שונים עם שיטות התקנה שונות, עם או בלי ידיות, גבהים משתנים ועוד.
החלפת אסלה קיימת בגבוהה יותר - אם אתם מחפשים אפשרות קבועה ואסתטית יותר, החלפת האסלה עשויה להתאים. שירותים אלו מוצבים גבוה יותר מאשר שירותים סטנדרטיים, מה שהופך את הישיבה והעמידה לקלים ונוחים יותר.
הוספת תמיכה לקשישים יכולה להקל על כל בעיית כוח או שיווי משקל. משטחי תמיכה סביב האסלה מציעים משהו לאחוז בו בזמן ישיבה או עמידה. כאשר שוקלים תמיכה בשירותים, יש שתי אפשרויות:
התקנת ידית אחיזה - מוטות אחיזה מותקנים ישירות לתוך הקיר, ולרוב הם אסתטיים ונוטים לתפוס פחות מקום. עם זאת, לרוב נדרשת התקנה - מה שעשוי להרתיע את מי שלא רוצה לקדוח בקיר.
הצבת מעקה סביב האסלה - מעקות בטיחות לשירותים מציעים פתרון נוח יותר ופחות קבוע ממוטות אחיזה. מכשירים אלה מותקנים על האסלה או מסביבה. הם קלים יותר להתקנה ומספקים שטח פנים רב יותר לאחיזה.
חדר האמבטיה הוא האזור הרטוב ביותר בכל בית, מה שהופך את הרצפה לגורם בלתי יציב. בשילוב עם בעיות שיווי משקל, דבר זה יכול להיות מתכון לפציעה. בשל כך, חיוני להשתמש במשטחים למניעת החלקה כדי להפחית את הסיכון לנפילות.
שטיחי אמבטיה למניעת החלקה - הנחת שטיח מסביב לאסלה היא פתרון קל ומהיר. מחצלות אלה עשויות לרוב מחומרים המספקים אחיזה גם כאשר הם רטובים. החיסרון הוא שמחצלות אלו עשויות להיות לא כל כך אסתטיות, ויכולות להוות סכנת מעידה כשהן מותקנות בצורה לא נכונה.
ריצוף מונע החלקה - אם אתם יכולים לעמוד בעלויות, החלפת הריצוף בחדר האמבטיה והשירותים היא אידיאלית. אפשרות זו מספקת כיסוי מלא של כל חדר האמבטיה, עם מרצפות מונעות החלקה. חשוב לקחת בחשבון משטחים כגון אריחים עמידים להחלקה, ריצוף ויניל ולינוליאום. הימנעו ממשטחים כמו אריחים חלקים, אבן ושטיחים.
לקות ראייה היא תופעה שכיחה נוספת בקרב קשישים. מחקרים מראים כי ל-12.2% מהקשישים בגילאי 55-74, ול-15.2% מעל גיל 75 יש אובדן ראייה כלשהו. מכיוון שלרוב חדרי האמבטיה אין חלונות, התאורה הופכת להיות גורם חשוב.
תאורה עם חיישני תנועה - מופעלת כאשר מזוהה תנועה כלשהי.
תאורת לילה - מופעלת בסביבות חשוכות ויכולה לסייע במניעת תאונות בלילה.
עזרי ניידות יכולים להציע תמיכה נוספת למי שזקוק לעזרה בעת שימוש בשירותים. ניתן להציב הליכון, רולטור או מקל הליכה מול האסלה כדי להציע תמיכה בישיבה ועמידה.
אביזרי אמבטיה נוספים לתמיכה ועזרה:
ללא קשר לגיל ולרמת הניידות, תמיד מומלץ לנוע לאט ובזהירות בשירותים. תנועה מהירה עלולה ליצור חוסר יציבות ולגרום לנפילות.
איך לשבת בבטחה על האסלה:
איך לקום בבטחה מהאסלה:
טיפ נוסף לשימוש בשירותים הוא לנעול נעליים תומכות עם אחיזה טובה. סוג נעליים זה יכול להציע תמיכה נוספת על גבי רצפה רטובה.
עבור חלק מהקשישים, שימוש עצמאי בשירותים אינו אפשרי יותר. חשוב להבין זאת ולא להכחיש את הנושא, למניעת פציעה או אפילו מוות.
אחת הדרכים לדעת האם אתם יכולים להשתמש בשירותים באופן עצמאי, היא באמצעות בדיקות כגון סקאלת הניידות בקשישים. אנשי מקצוע בתחום הבריאות עורכים בדיקות אלו, במטרה לקבוע האם נדרשת עזרה ומהי רמת התמיכה והטיפול הדרושות.
יישום משטר אימונים כדי להילחם במוגבלויות פיזיות, הוא דרך יעילה להפוך את השימוש בשירותים לקל ונוח יותר. קשישים יכולים לפנות לרופא, פיזיותרפיסט או מאמן כושר כדי לשפר נקודות המהוות סיכון לנפילה.
שגרת אימונים ייעודית למטרה זו, צריכה להתמקד בתרגילים לשיפור האיזון ושיווי המשקל, להגדלת כוח השרירים ולהפחתת כאב ונוקשות.
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מקצועי
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...