קוצב הלב המלאכותי, המכונה בקצרה קוצב לב, הוא מכשיר רפואי יוצא דופן ששינה תחום רפואת הלב וכלי הדם. הודות ליכולתו לווסת ולייצב את קצב הלב, הוא הציל אינספור חיים ושיפר את איכות החיים של אנשים עם בעיות לב שונות.
הידעתם? בלב שלנו יש קוצב לב טבעי (קשר הגת), שתפקידו לשחרר פולסים חשמליים. פולסים אלו מבטיחים שקצב הלב הנורמלי בזמן מנוחה יהיה 60 עד 90 פעימות בדקה (BPM). הקוצב הטבעי ממוקם בפרוזדור הימני של הלב, והוא מעביר את הפולסים החשמליים לשאר חלקי הלב באמצעות מערכת הולכה.
כאשר יש בעיה בקוצב הלב הטבעי או במערכת ההולכה החשמלית, יש לספק תחליף. קוצב לב מלאכותי הוא מכשיר אלקטרוני מתוחכם המיועד לטיפול בהפרעות קצב לב, בדגש על אי סדירות בדחפים החשמליים של הלב. הפרעות קצב אלו יכולות להתבטא בקצב לב איטי (ברדיקרדיה), קצב לב מהיר (טכיקרדיה) או קצב לב לא סדיר (פרפור פרוזדורים - הפרעת הקצב השכיחה ביותר).
למעשה כ-20% ממקרי השבץ המוחי האיסכמי הם תוצאה של פרפור פרוזדורים. כמו כן לסובלים מפרפור פרוזדורים יש סיכון מוגבר פי 5 ללקות באירוע מוחי. תפקידו העיקרי של קוצב לב הוא לבסס ולשמור דופק סדיר, זאת על ידי יצירת דחפים חשמליים הממריצים את תאי השריר של הלב.
קוצב לב חדשני לטיפול בפרפור פרוזדורים
ראשית יש לציין שקיימים כמה סוגים של קוצבי לב, כפי שנראה בהמשך. באופן כללי ניתן לומר שיש קוצבים מלאכותיים שמטפלים בקוצב הטבעי, ויש קוצבים שתפקידם לטפל במערכת ההולכה החשמלית.
קוצב לב מלאכותי סטנדרטי הוא בגודל של שלט רכב קטן, וכולל בדרך כלל שני מרכיבים עיקריים:
כיום יש קוצבי לב חדשניים ומתקדמים יותר גם ללא אלקטרודות. קוצבים אלו הם בגודל של סוללה קטנה, והם מושתלים ישירות בתוך הלב. החיסרון היחיד הוא שלא ניתן להוציאם, כך שהם משמשים רק במצבים בהם המטופל לא יזדקק להשתלות נוספות.
קוצב הלב פועל באמצעות סדרה של שלבים, המבטיחים את פעימות הלב בקצב עקבי:
מנגנון משוב זה בזמן אמת מבטיח שקצב הלב אינו איטי מדי ולא מהיר מדי, שומר על יציבות המודינמית ומקדם את בריאות הלב הכללית.
קוצבי לב מלאכותיים מיועדים למגוון מצבים לבביים המאופיינים בקצב חריג:
ברדיקרדיה - קצב לב איטי מדי במנוחה; בדרך כלל מתחת ל-60 פעימות בדקה. ברדיקרדיה יכולה לנבוע מהזדקנות, תרופות מסוימות, חסימת לב (הפרעה במערכת ההולכה החשמלית) או מצבים רפואיים אחרים.
חסימת לב - מתרחשת כאשר הדחפים החשמליים השולטים בקצב הלב מתעכבים או נחסמים בזמן שהם עוברים דרך מערכת ההולכה של הלב. בהתאם למידת החסימה, המטופלים עשויים לחוות תסמינים כגון עייפות, סחרחורת או עילפון. קוצב לב הוא גורם מרכזי בניהול חסימת הלב.
תסמונת הסינוס החולה - מצב זה כרוך בתפקוד לקוי של קשר הגת והפרוזדור, הקוצב הטבעי של הלב. זה יכול להוביל לברדיקרדיה, טכיקרדיה או תנודות בלתי צפויות בקצב הלב.
פרפור פרוזדורים עם ברדיקרדיה - במקרים מסוימים, פרפור פרוזדורים (דופק לא סדיר ומהיר) יכול להתקיים במקביל עם ברדיקרדיה. ניתן להשתמש בקוצב לב בשילוב עם טיפולים אחרים כדי לנהל את קצב הלב.
קרדיומיופתיה - מצב המאופיין בשריר לב מוחלש. מצב זה עלול לפתח הפרעות קצב, הדורשות קוצב לב לשמירה על דופק סדיר.
אי ספיקת לב - בחולי אי ספיקת לב עם עיכוב בהולכה, קוצבי CRT יכולים לשפר את התיאום של ההתכווצויות החדריות. כך ניתן לשפר את תפוקת הלב ולהקל על תסמינים כמו קוצר נשימה ואגירת נוזלים.
התעלפות (סינקופה) - פרקי התעלפות, הידועים מבחינה רפואית בשם סינקופה, יכולים לנבוע מברדיקרדיה או מקצב לב לא סדיר. קוצבי לב יעילים מאוד במניעת סינקופה על ידי הבטחת קצב סדיר.
מניעת דום לב פתאומי - בחולים עם סיכון לדום לב פתאומי עקב מצבים כמו הפרעות קצב דיספלסיה של חדר ימין (ARVD), קוצבי לב יכולים לספק גיבוי ולהגן מפני הפרעות מסכנות חיים.
לאחר ניתוח לב - חלק מהמטופלים עלולים לחוות הפרעות זמניות בקצב הלב. במקרים אלו ניתן להשתמש בקוצב לב זמני, לייצוב הלב עד לחזרת הקצב התקין.
ישנם מספר סוגים של קוצבי לב מלאכותיים, שכל אחד מהם נועד לתת מענה למצבי לב ספציפיים ולצורכי המטופל:
קוצבי לב מלאכותיים הם אומנם מכשירים משנים חיים, אך הם אינם חפים מאתגרים. חיוני הן לחולים והן לנותני שירותי הבריאות להיות מודעים לגורמים הבאים:
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ אצל גורם מקצועי מוסמך.
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...