בני 65 ומעלה שתפקודיהם המוטוריים ו/או הקוגניטיביים נפגעו בשל מחלה, פציעה או אירוע רפואי אחר - זכאים לשירותי שיקום. השירות ניתן במסגרת אשפוז או בקהילה, באחריות הגורם המבטח של המטופל.
אומנם ירידה בתפקוד בעקבות מחלה או פציעה, עלולה להתרחש בכל גיל; אך מכיוון שמצב זה שכיח יותר באוכלוסיית הגיל השלישי, שמטבעה חשופה יותר לפגיעות - יש להתייחס אליו בנפרד.
מטרתו של שיקום היא החזרת התפקוד עד כמה שניתן למצב מיטבי, לאחר פגיעה או מחלה, וכן השבת המטופל לסביבתו הטבעית בהקדם האפשרי. התנאים לקבלת שירותי שיקום רפואי / גריאטרי מוסדרים בחוק הבריאות הממלכתי, באחריות הגורם המבטח (בדרך כלל קופת חולים) וכן בהסכמה מדעת של המטופל או גורם אחר בעת הצורך (משפחה או אפוטרופוס).
כל קשיש שיכולותיו נפגעו בשל מחלה או פציעה, זכאי לקבלת שיקום מתאים למצבו:
המלצה לטיפול קצר יותר מחייבת נימוק רפואי. המלצה לטיפול ארוך יותר מ-90 יום תלויה בהחלטת ועדה רפואית-מקצועית של קופת חולים.
חשוב לדעת:
קבלת שיקום מותנית במצב רפואי יציב. כמו כן פצעי לחץ, מצבי בלבול בעקבות הפגיעה (דליריום) או הזנה חיצונית (זונדה) אינם סיבה למניעה או לדחייה של טיפול שיקומי.
ההחלטה האם המטופל הוא בר שיקום וכן מתן ההמלצה לשיקום מתקבלות על ידי רופא, ובמקרה של הגיל השלישי מומלץ ואף חובה שיהיה רופא גריאטר או מומחה בשיקום. במקרה בו מדובר באשפוז בבית חולים כללי, ההפניה תינתן במכתב השחרור. לאחר מכן האחריות על ביצוע השיקום מוטלת על הגורם המבטח / קופת החולים של המטופל, אך ורק בהסכמת המטופל או משפחתו או אפוטרופוס / מיופה כוח.
במקרה שהמטופל כבר מאושפז בבית חולים כללי, הטיפול השיקומי יינתן במהלך האשפוז בהקדם האפשרי.
במקרה בו המטופל זקוק לטיפול שיקומי ספציפי, מקום הטיפול יכול להיות אשפוז במחלקה שיקומית או גריאטרית שיקומית; אשפוז יום שיקומי; מרכז לשיקום יום או מכון ייעודי אחר.
ההפניה במקרה זה מותנית באחד או יותר מהתנאים הבאים:
שיקום בבית - שיקום עם צוות רב מקצועי או בתחום ספציפי, לפי הערכה רפואית, תוך 2 ימי עבודה מיום שחרור המטופל מהמוסד הרפואי.
שיקום מחוץ לבית - או שיקום רב מקצועי בפורמט של אשפוז יום, או לחילופין שיקום בתחום ספציפי במסגרת טיפול ייעודית (פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד).
בכל מקרה בו אושר טיפול שיקומי בקשיש, התהליך יבוצע לרוב על ידי צוות רב מקצועי לפי מצבו של המטופל - רופאים, אחים / אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאליים, אנשי סיעוד, פסיכולוגים, דיאטנים ועוד.
ניצול שואה המקבל תגמול חודשי ממשרד האוצר, רשאי להמיר את התגמול בסכום חד פעמי השקול ל-5 שנים - וזאת לצורך קבלת שירותי שיקום, ניתוח מציל חיים ועוד.
אם לא ניתן לבצע המרה למענק חד פעמי - ניתן לבקש הלוואה לתקופה של 24 חודשים, ולאחר מכן הלוואה נוספת.
חשוב לזכור: לאחר ההמרה למענק - תיפסק הזכאות לקבלת התגמול ממשרד האוצר. שאר זכויותיו של ניצול השואה ימשיכו כסדרן.
לבירור אודות זכאות ומימוש - פנו לרשות לזכויות ניצולי שואה >
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מגורמים מקצועיים, ואין להסתמך רק עליו לקבלת החלטה
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...