סוכרת היא מחלה המתאפיינת ברמה גבוהה של סוכר בדם. רמת סוכר גבוהה הנמשכת לאורך שנים, גורמת לפגיעה במערכות שונות בגוף - כגון פגיעה בתפקוד הכליות, פגיעה בראייה, עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם ועוד.
גורמי הסיכון למחלה הינם שילוב של גנטיקה ואורח חיים - תזונה, פעילות גופנית, עישון וסטרס. בישראל, כמו בעולם כולו, חלה עלייה בשיעורי הסוכרת, הנובעת מעלייה בתוחלת החיים - וכיוצא מזה עלייה בגורמי הסיכון למחלה.
לפי הרישום הלאומי לסוכרת, הימצאות המחלה עולה החל מגיל 55, כאשר שיא ההימצאות (כלומר כמות החולים הגבוהה ביותר) היא בקבוצת הגיל 76 עד 84. בקבוצת גיל זו, כשליש מהאוכלוסייה מאובחנת עם סוכרת!
רמת הסוכר בדם במצב תקין אמורה להיות מתחת ל- 110 מיליגרם לדציליטר (mg/dl).
רמה גבוהה של סוכר בדם מתחילה עם 126 מיליגרם לדציליטר ומעלה. רמה זו מהווה חשש לסוכרת.
אבחון המחלה נעשה ברוב המקרים באופן מקרי בבדיקות שגרתיות, שכן המחלה לא מאופיינת בתסמינים בשלביה הראשונים.
שלבי אבחון הסוכרת:
אוכלוסיית הגיל השלישי, המוגדרת כגיל 65 ומעלה, הינה הטרוגנית מאוד - וההבדלים נובעים בעיקר ממצבים בריאותיים, קוגניטיביים וסוציאליים שונים. אוכלוסייה זו נחלקת לשלושה סוגים עיקריים:
ניהול הסוכרת דורש יכולת ניהולית, תפקודית וקוגניטיבית בהתאם לחומרת המחלה, לסיבוכיה ולעומס הטיפולי הדרוש. האדם המבוגר יכול לנהל את המחלה באופן עצמאי, אך לעיתים מצבו לא מאפשר זאת; למשל במצבים של לקות ראייה, בעיות זיכרון או קושי בנטילת התרופות (הכוללת לעיתים הזרקה של אינסולין).
תוכנית הטיפול במחלה נקבעת בהתאם למצבו התפקודי של החולה, ולא על פי הגיל הכרונולוגי שלו. ההערכה נעשית על ידי צוות רב מקצועי המכיר את החולה, ולפיכך מתאים את הטיפול למצב הרפואי אך גם ליכולותיו המשתנות של האדם. לעיתים העומס הטיפולי לא מאפשר המשך טיפול עצמאי, ודורש התגייסות של בני משפחה, מטפל צמוד או שהות במוסד מתאים.
חשוב לציין כי איזון מיטבי של רמות הסוכר קריטי ומשמעותי, לא רק למניעת סיבוכים עתידיים אלא גם לשמירה על איכות החיים. למשל - רמת סוכר גבוהה יכולה לגרום להשתנה מרובה, וזו פוגעת באיכות החיים ובאיכות השינה. הצורך לקום לשירותים באמצע הלילה מוכר לחולים, ויכול להוות גורם סיכון בפני עצמו (למשל לנפילה, עם כל השלכותיה).
ברוב המקרים, טיפול מוסדי הוא הפתרון האופטימלי לחולי סוכרת שמצבם מצריך השגחה, שינוי תרופתי תכוף ועזרה בניהול המחלה. אלו יביאו במקביל גם לאיזון הסוכרת וגם לשיפור איכות החיים.
עדי ארצי
מנהלת שירות התזונה – עמל בשרון
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...