התערבות חיבוקי
התערבות חיבוקי פותחה במלחמת לבנון השניה ע"י ד"ר שי חן גל, פרופ' אבי שדה וד"ר פלורה מור. זו התערבות מניעתית שתפקידה למנוע התפתחות של חרדה מצוקה ופוסט טראומה בקרב ילדים שנחשפו לאירועי לחץ ואסון המוני, כגון מלחמה, אסון וכיוצ"ב.
התערבות חיבוקי מבוססת על סדנה טיפולית שכולל פרוטוקול טיפולי מיוחד ומתן בובת כלבלב חיבוקי עצוב לכל אחד מהילדים המשתתפים. ההתערבות לוותה במחקרי הערכה שהצביען ל היעילות הגבוהה שלה בהפחתת מצוקות וחרדות. התערבות חיבוקי נעשתה עד היום בקרב 150 אלף ילדים בישראל ובעולם.
להרשמה >שאלות נפוצות
הספרות המחקרית מראה כי ילדים שעוברים אירועי טראומה או אסון המוני (מלחמה, אסון טבע וכדומה) זקוקים להתערבות טיפולית מניעתית מיידית שמטרתה למנוע התפתחות של חרדות ופוסט טראומה עתידיים. המחקרים הראו כי מתן מענה טיפולי אחרי אסונות כאלה- מונע התפתחות מצוקות נפשיות משמעותיות שעלולות להימשך לאורך זמן רב.
בעוד שיש הרבה שיטות טיפול פרטניות, שלוקחות זמן רב ומשאבים רבים במצבים של אסון המוני השיטות הללו לא רלוונטיות כי אין את כח האדם, אין את המשאבים ואין את סביבה הטיפולית הנכונה. לצורך כך פותחה התערבות חיבוקי, שהיא התערבות אסטרטגית, שמאפשרת לתת מענה טיפולי מיידי לאלפי ילדים, בזמן קצר, ע"י כוחות מקומיים שעובדים הדרכה קצרה. ההתערבות נעשית בשטח, בסביבה הטבעית של הילד, על ידי אנשי מקצוע מומחים שהוכשרו לביצוע ההתערבות.
התערבות חיבוקי מבוססת על סנדה טיפולית הכוללת פרוטוקול ייעוד שפותח המורכב מ- 2 שלבים:
1. בשלב הראשון - תהליך של השלכה - מציגים בפני הילד את חיבוקי ושואלים את הילד איך חיבוקי מרגיש? ממה הוא פוחד? והילד משליך את עולמו הפנימי על הבובה. הילד מספר שחיבורי מפחד מנפילות טילים; מעוד רעידת אדמה; הוא מתגעגע לאבא; מפחד שהמלונה שלו תיהרס וכדומה.
2. בשלב השני - תהליך של טיפול בבובת החיבוקי - הילד מקבל הנחיה לטפל בבובת חיבוקי: אם חיבוקי מפחד לישון לבד או מפחד מחלומות רעים - תישן איתו ותרגיע אותו; אם הוא מפחד מעוד רעידת אדמה - תדבר איתו ותגיד לו שיהיה בסדר ושלא יפחד; אם הוא מתגעגע לאבא שלו אז תעודד אותו וכדומה. אם הוא מפחד להיות לבד - אז תהיה איתו. דרך הטיפול בבובת החיבוקי הילד למעשה מטפל בעצמו ובפחדים שלו.
הטיפול בבובת החיבוקי הופך אתה ילד מגורם פאסיבי שמרוכז במצוקות שלו- לגורם אקטיבי, פעיל, שיש לו תפקיד חשוב (לטפל בבובה). כל אלה מסייעים לילד להתגבר על המצוקות הנפשיות שלו בעקבות האסון שחווה.
מחקרים רבים שנעשו על התערבות חיבוקי הראו את היעילות הגבוהה שלה בהפחתת מצוקות, כאשר המרכיב המרכזי שמפחית את המצוקות זה הטיפול של הילד בבובה. התערבות חיבוקי נעשתה עד היום בכ-150,000 ילדים ברחבי העולם: בישראל אחרי מלחמות, ביפאן אחרי הצונאמי, באוקראינה במהלך המלחמה ובתורכיה לאחר אסון רעידת האדמה.
צוות הסיירת של חיבוקי שהקימה קבוצת עמל ומעבר, מורכב מאנשי מקצוע בכירים שעברו הכשרה ייעודית.
צוות הסיירת מעביר את הסדנה הטיפולית לקבוצות קטנות של ילדים בגילאי 3-9.
על מנת לבחון את האפשרות האם ניתן לקבל התערבות של חיבוקי, ניתן לפנות אלינו באמצעות השארת פרטים בעמוד זה.